Apenheul, a majompark

Ha egy majomhorda kellős közepébe szeretnél csöppenni és közvetlen kapcsolatba kerülni az állatokkal, közelebbről látni őket, mint egy állatkertben, akkor az Apenheul a megfelelő hely. Ha kisgyermekeid vannak, akkor különösen nagy élmény lesz.

Az Apenheul egy fantasztikus majom-állatkert, amelyben az állatok kerítések és rácsok nélkül élnek, néhány fajtól eltekintve a látogatóktól sincsnek elkülönítve. A nagy emberszabásúak okosan létrehozott, hatalmas szigeteken élnek, a látogatóktól néhány méter széles vízfelület választja el őket és a sziget burjánzó növényzetében, mintegy a természetes közegben élnek. Szinte elérhetők és megérinthetők. Érezhető a szaguk, hallható az egymással való kommunikációjuk. “Beleshetsz” mindennapjaikba.

Entrance to the park - A park bejárataSquirrel monkey - MókusmajomRed ruffed lemur - Vörös lemurTünde enjoys to observe their behavior - Tünde élvezi az állatok közelségét

A bejárat után pár lépéssel már zizegnek a lombok, mókusmajmok tucatjai futkosnak-ugrálnak-zajongnak az ágakon, közvetlenül a fejünk felett. Egy példány fejmagasságban leült egy ágon, pár lépésre tőlem. A fényképezőgépet felé fordítottam, lassan léptem előre egyet, hogy jó kis portrét készíthessek róla. Megmozdult és egy ugrással az objektív tetején termett, onnan felfutott a fejem tetejére és leült… Olyan gyorsan történt, hogy én sem mozdulni, sem meglepődni nem tudtam. Hamarosan egy vonzóbb célpont tűnt elő számára és a kismajom továbbszükkent egy fiatalember vállára. Az ilyen események a majmocskák hatalmas száma miatt minden pillanatban történnek, nem véletlen az eset.

A park növényzete olyan dús, mint egy őserdő, annak ellenére, hogy Hollandia közepén, Apeldoorn-ban található. A területet patakok, vízfolyások keresztezik mindenfelé, magas a páratartalom és az aljnövényzet, köztük például a bambuszfélék rendkívül erőteljesen nő. A bokrok mindenütt rezegnek, a lombok zörögnek…kis állatok népesítik be a területet. Hihetetlenül izgalmas…

Az én kedvenceim a gorillák. Az Apenheulban egy 15 tagú család él egy hatalmas, vizesárokkal körülhatárolt szigeten. Igazi paradicsomi környezet ez számukra, összehasonlítva például más állatkertek steril üvegkalitkáival és aprócska zöldterületeivel. Itt nem érzem, hogy az állatok “börtönben” lennének. Fényképeim nem is adják vissza a kifutójuk méretét. Higgyetek nekem, hatalmas!

 

Jambo the silverbacked - Jambo az ezüstöshátúCapturing position - Mindenki elfoglalja a helyétWaiting for food - Várakozás a kajáraThe show begins - Kezdődik az előadás

Jambo, egy ezüstöshátú hím vezeti a csapatot, tekintélye megkérdőjelezhetetlen. A csapat minden tagjának egyéni tulajdonságai, jól megkülönböztethető habitusa van, melyet jól megfigyelhetünk a naponta kétszeri etetési bemutató során is. A bemutató ingyenes, de sajnos csak holland nyelven tartják.

Érdekes látni, amint a gorillák egyik a másik után megjelennek a bozótos szélén, lesétálnak a tisztásra és elfoglalják szokott helyeiket. Várnak az élelemre, közben kurkásznak, erőt fitogtatnak, mellet döngetnek, látványosan unatkoznak, kölyköt nevelnek – egészen emberies gesztusokkal.

Órákig tudnám figyelni őket, de a fránya holland időjárás… zuhogni kezd és ezért esővédett helyre, a kávézóba menekülünk. Finom kávéval és egy szelet tortával koronázzuk meg a napot…

 

Témakörök: Állatok, Hollandia.