Zaanse Schans skanzen

Zaanse Schans skanzen vagy ahogy errefelé hívják szabadtéri múzeum 1961-ben nyílt Amszterdamtól alig néhány kilométerre. Szélmalmok, házak és múzeumok a tipikus holland faépítészetet mutatják be. Mindegyiket darabokban hozták el eredeti helyükről és építették fel újra itt. Belső tereikben kitűnő szemléltetést kapunk a 18. és 19. századi életmódról és a munkatevékenységekről.

A napjainkban is rendeltetésszerűen működő épületekben végigjárhatjuk a teljes tevékenységet az alapanyag beérkezésétől a késztermék boltba kerüléséig. Van itt fűrészüzem, sajt és csokigyártó műhely, megismerhetjük a holland facipő, a klumpa készítésének mozzanatait, végigjárhatjuk a működő malmokat. A fűrészmalom egyik helyiségében filmet vetítenek az építésről. Magával ragadó volt látni az egyszerű eszközökkel és zömében fizikai erővel végzett munkafolyamatokat, azok rendkívül találékony és precíz elvégzését. Közben a szélmalom működését, a befogott szél energiájának munkára fogását és szabályozásának módját is alaposan megismertük.

Egy letűnt technológiai világ és életmód fantasztikus ismertetése, életben tartása a Zaanse Schans. Végigjárására egy egész napot érdemes szánni, mert rengeteg itt a látni, szagolni, tapasztalni, tanulni és ízlelnivaló.

 

 windmill - szélmalom Landscape with windmills - Tájkép szélmalmokkal  windmill - szélmalom  windmill - szélmalomin the paint mill - festékőrlő malomcheese manufacture - sajtkészítő üzem

 

Témakörök: Épületek, Hollandia.