Olajpálma

A Batu-barlangok közelében felhajtunk az autópályára és lassan magunk mögött hagyjuk Kuala Lumpurt. Hosszú ideig 3 sávos az út, később kettőre szűkül. Úgy kanyarog, mint a Mecseken Komló felől áthaladó út. Jobbra-balra dőlünk…ha ez sokáig így megy kidobom, amit ma bedobtam…

Egy félóra múlva a kanyargás enyhül kissé és kiegészül fel-le hullámzással. Akármerre nézünk, az esőerdő összefüggő, masszív fala látható. A Maláj-félsziget tengelyében futó hegyláncon haladunk át keresztben. Másfél óra után letérünk az autópályáról. Innentől alsóbbrendű az út. Keskenyebb, ismét kanyargósabb és jóval kisebb a forgalom is. Feltűnik pár falu, keresztezünk néhány folyót. Egyre feltűnőbbek a pár hónappal ezelőtti hatalmas áradás nyomai. Az épületek és a növényzet elszíneződése egyértelműen megmutatja meddig állt a víz.

Az őserdőt hirtelen egy ültetvény váltja fel. Magunk mögött hagyunk 10, 20, majd 30 km-t, de csak pálmák amerre a szem ellát. Pontosabban olajpálma. Pálmaolaj termelésben Malajzia a világelső. A pálmaolaj fő felhasználója az élelmiszeripar. Itt ezzel főznek-sütnek. Számos kozmetikum alapjaként is használják. A termés magjának őrleménye a mosóporok alkotórésze. Ezen felül kísérleteznek pálmaolaj alapú üzemanyagokkal is (egyfajta bio-dízel).

Egy kanyar után feltűnik néhány férfi, akik a pálmák között serénykednek. Szüretelik a pálma termését. Ezt látni kell, fékezünk. Az egyik cingár, szikár fickó egy hosszú rúdra szerelt sarló alakú fűrésszel lép a pálmához, melyek most kb. 5-6 méter magasak. A termés a legalsó levelek tövében ülő, fürtszerű képződmény. Ezt kell ügyesen levágni emberünknek. Rutinos mozdulatok, egymás után hullanak a földre a pirosra érett gyümölcsök. Egy fürt kb 15-20 kilót is nyomhat, a kocsánya férficsuklónyi vastagságú. Ha a datolyaszerű termést szétnyomjuk az ujjunkkal, olajos kenőcsöt érezhetünk. A pálmaolajat azonban nem hidegen préselik, mint az olivaolajat. A termést meg kell főzni és ezután préselhető. Később elhaladtunk a feldolgozóüzem mellett is.

Harvesting is very hard work - A szüret igen kemény munkaAn oilpalm cluster - Olajpálma fürtThe fruit of oilpalm - Az olajpálma termésePlam oil factory - Az "olajfinomító"Preparing for plantation destroys the nature - Az olajpálma ültetvény számára előkészített dombok, igazi környezetpusztítás

Az olajpálma folyamatosan terem, évente 5-6 fürtöt hoz. Amint egyet levágnak, azonnal egy másik fürt kezd növekedni, így minden pálma 6-8 hetenként hoz egy 15 kilós fürtöt. Közben folyamatos, bár brutálisan keménynek tűnő munkát ad a helyiek számára. A pálmaültetvényt állandóan, szisztematikusan szüretelni kell.

Témakörök: Ételek és italok, Malájzia, Természet.