A BOH teaültetvény

Egy felhős délutánon értünk a Cameron-magasföldre, Malájzia “zöldségeskertjébe”. A terület az emberi beavatkozás elrettentő példája, a teljes területe -a völgy mélyén futó úttól egészen a hegyoldalak tetejéig- fóliasátrakkal fedett! Olyan szorosan állnak egymás mellett, hogy gyakorlatilag összefüggő takarót képeznek négyzetkilométerek tucatjain. Orrfacsaró bűz terjeng, az ázott csirketrágya áporodott szaga – a zsákolt kiszerelésű trágyát egész Ázsiából szerzik be és hatalmas kupacokban áll mindenfelé. A fóliák oldala nyitott, így látni engedi a tényleg gyönyörűen növekvő termést.

Két oka volt, hogy idejöttünk: a híres teaültetvények és a földieper… Az eperről majd egy másik bejegyzésben…

A fő völgy egy mellékágába kanyarodtunk, majd hosszasan haladtunk előre a BOH ültetvény központi épületéig. Igazi monokultúra ez, a teacserjén kívül más növény alig látható. Az ültetvény az egész völgyet elfoglalja. A hullámzó táj és a gondozott cserjék szépséges tájképet varázsolnak. A frissen sarjadó, a nemrég leszüretelt és az éppen szedés alatt álló területek váltakoznak. Az olcsóbb teákhoz gépek nyírják a bokrokat, míg a csúcsminőségűekhez még mindig kézzel gyűjtik a friss leveleket. Az egyik dombon “kombájn” dolgozik, a másik területen hatalmas textilzsákkal a vállukon szedők mozognak. Akár így, akár úgy gyűjtik, a levelek a feldolgozóüzemben végzik, ahol elnyerik végső formájukat, ahogy a vásárlókhoz kerülhetnek.

Az üzem látogatható és a feldolgozás folyamata végigkísérhető (ezt fotózni nem engedték). Az üzemtúra a kóstolóteremben ér véget. Kipróbálható a teakínálat megannyi változata és hozzá finom sütemények is rendelhetők. Mindenki megtalálhatja az ízlésének legmegfelelőbb intenzitású ízt, melyet aztán kedvére módosíthat cukorral, mézzel, tejjel, citrommal. Tegyenek próbát több változattal is és bátran kóstoljanak mellé a helyi süteményekből is.

 

Tea plantation - TeaültetvényTea-tea-tea-tea-tea.....Beautiful lights - Szép fényekben fürdik a tájat BOH tea plantation - A BOH teaültetvényenTaste of a selection of BOH - Teakóstolás

Üzemlátogatás után felmásztunk a közeli magaslatra, melyről az ültetvény nagy része áttekinthető és megfigyelhető a cserjegondozás és aratás megannyi lépése, folyamata. A tealevelek szüretelése után a cserjéket azonos magasságban visszametszik, melynek hatására megindul az új hajtások és friss levelek növekedése. Hosszan ücsörögtünk egy padon és néztük a dombokon zajló sürgést.

A napsugarak időről-időre kibújtak a felhők közötti réseken és gyönyörű fényjátékot láthattunk. Ekkor bántam meg igazán, hogy a profi fényképezőgép helyett erre az utazásra csak egy kompakt kisgépet hoztam magammal…

Témakörök: Malájzia, Természet.