“Multikulti” Malajzia

A poggyászok feladása után gyorsan átjutunk a biztonsági ellenőrzésen. Átvágunk a reptereken szokásos üzletsoron, átküzdjük magunkat a bankkártyát kínáló hoszteszek sorfalán, megcsodáljuk a kiállított autókat, az útlevél ellenőrzés is rendben. Előttünk a kapu, beszállás. Az ülés kényelmes, van elég hely a lábnak is. Az ég felhős, szemerkél az eső, 8˙C. A gép elemelkedik a ferihegyi betoncsíkról és ezzel mi is magunk mögött hagyjuk a mindennapokat, a megszokottat. Új impulzusokra, élményekre, ízekre, illatokra, színekre vágyunk. A hajtóművek megnyugtatóan dübörögnek a szárnyak tövében és gondolataink már a célállomás, Malajzia körül forognak, elképzeljük, mi minden vár ránk a következő napokban.

Az elmélkedést egy összetartozó, néhány fős csoport harsánykodása zavarja meg újra és újra. 50 felettiek, zömében hölgyek. Döntik magukba a vodka-kólát, minden pohár után egyre hangosabbak. „Te! Figyelj! Ezek ingyen adják a piát! Én iszok, ugye Te is iszó’?” Igen, isznak. Alig egy óra telt el és kezdenek kihozni a béketűrésből… Nyugalmat erőltetünk magunkra, fülünkbe dugjuk a fejhallgatót és zene elnyomja a zajokat.

Ez most egy rendhagyó utazás, tulajdonképpen üzleti úton vagyunk. A jövő héten tréninget tartok itt egy multi regionális sales csapatának. Sokan éhesek a tudásra és türelmetlenek. Nem akarnak éveket várni, míg maguk gyűjtik össze, szerzik meg fáradságos munkával. Egyszerűen megvesznek két napra és én beszélek nekik reggeltől estig. Malajzia nagyon messze van Európától, az oda-vissza út elvisz két napot. Ezért döntöttünk úgy, két legyet ütünk egy csapásra, meghosszabbítjuk az utat néhány nappal és ismerkedünk az országgal is.

Készültünk az utazásra. Napokig nézegettük a neten, mi férhet bele néhány napba, listáztuk azokat a helyeket, amiket mindenképpen látni akarunk. Amikor megvolt a terv, kapcsolatba léptünk egy helyi utazásszervező irodával. Kocsit, csónakot, sofőrt, túravezetőket biztosítanak, a szállások lefoglalva. Már csak mi hiányzunk.

Malajzia… nem mi választottuk, hanem ő választott minket. Adódott a lehetőség, hogy jöjjünk és immár a felhők felett közeledünk.

Malajzia az egyenlítő közelében fekvő, délkelet-ázsiai ország. Területe csaknem akkora, mint Németországé, becsült népessége 30 millió fő (2014). Fővárosa Kuala Lumpur, de a kormány székhelye Putrajaya. Földrajzilag két, egymástól 500 km-re fekvő, elkülönült országrészből, Nyugat-Malajziából (Maláj-félsziget) és Kelet-Malajziából (Borneó sziget északi része) áll. Mostani utazásunk a Maláj-félszigetet érinti, melynek tengelyében sűrű esőerdőkkel borított hegység húzódik. Igazi „zöld ország”, területének közel 60%-át borítja erdő.

Malajzia nagyon fiatal állam, hiszen önállóságát csak 1957-ben ismerték el. A területén már az időszámítás első századaiban is léteztek hindu-maláj államok, melyek az első ezredfordulóra egy nagy birodalomban egyesültek. A 14. századtól bizonyított az iszlám jelenléte is. A 16. század elején portugál, majd egészen 1795-ig holland uralom alá került. Az angolok következtek, uralmuk a második világháborúig tartott. 1941-ben megszállták a japánok, majd a második világháború után visszatértek az angolok és 1948-ban brit protektorátusként megalakították a Maláj Államszövetséget. Az ötvenes években kiéleződtek a belső ellentétek, melyek felkeléssé fajultak. Az ország önállóságát csak 1957-ben ismerték el, amikor a brit Nemzetközösség független állama lett.

Malajzia államformája föderatív választói monarchia. Szövetségi államfője (nevezik Malajzia Királyá-nak is), a parlamenttel és a kormánnyal összhangban uralkodik. 5 évente választják meg a Maláj államok 9 örökletes szultánja közül. A kormányzati rendszert a nyugati parlamentáris rendszerekről mintázták – egy hagyaték a brit gyarmati korszakból.

Advertisement with muslim, malaj and hidni faces - Reklámtábla muszlim, maláj és indiai karakterrel

Advertisement with muslim, malaj and hidni faces – Reklámtábla muszlim, maláj és indiai karakterrel

Igazi multikulturális ország, a hivatalos nyelv a maláj, de beszélik az angol, a kínai, a tamil, a telugu, a thai és egyéb törzsi nyelveket is. A lakosság 50%-a maláj, 12%-a ómaláj bennszülött, 24%-a kínai, 8%-a indiai (főleg tamil) és 6%-a egyéb. A lakosok 53%-a szunnita muszlim, 17%-a buddhista, 12%-a taoista és konfuciánus, 7%-a hindu, 6%-a keresztény, 5%-a egyéb vallású. Itt elkél a tolerancia, az egymás értékeinek tiszteletben tartása.

Az elmúlt évtizedekben Malajzia gyökeres változáson ment keresztül. Egy elmaradott, isten háta mögötti országból erős ipari nemzetté vált. A számítástechnikai és fogyasztói elektronikai eszközök gyártása adja a fő bevételeket. Erősen remélem, hogy a helyszínen bőséges kiegészítést kapok majd a neten összegyűjtött információk mellé.

Várjuk a találkozást, a gép közelít a célhoz, de most még szundítunk egyet…

Témakörök: Malájzia.