Hópárduc

A hópárduc közép-ázsiában 3500–6000 m körüli fennsíkokon és sziklás hegyeken él. Hatalmas vadászterületet barangol be zsákmány után. Általában alkonyatkor vagy éjszaka indul vadászni, főként a vadjuhok és vadkecskék adják a zsákmányt. Hosszú cserkelés után gyors rohammal, hatalmas, akár 10-15 méteres ugrásokkal csap rá áldozatára. A természetben többnyire magányosan élnek, csak a párzási időszakban keresik egymás társaságát. Az általában 2-3 kölyköt az anya egyedül neveli fel egy barlangban. A saját bundáját használja fel utódai fészkének szigetelésére. Fogságban akár 20 éves kort is megérheti.

Éjszakai életmódja, a civilizációtól távol, nagy magasságban elrejtett odúja miatt a természetbeli megfigyeléséhez különleges kitartás és szerencse szükséges. A Szegedi Vadasparkban gyönyörű példányok láthatók, sőt az elmúlt években szaporulat is volt. Egyiküket egy fa árnyékában, lusta pihenés közben fotóztam.

Snow leopard - HópárducSnow leopard - HópárducSnow leopard - HópárducSnow leopard - Hópárduc

Témakörök: Állatok, Magyarország, Természet.