Ez hogyan készült?

Sacsayhuaman előbb ámulatba, majd gondolkodóba ejti az embert. Hogyan építették ezeket a falakat az inkák előtti civilizáció építőmesterei i.sz. 1000 környékén? Ráadásul úgy, hogy az építmény földrengésbiztos. A város többször elpusztult, de a falak sérülés nélkül átvészelték a természet haragját. Aminek nem tudtak ellenállni az az emberi pusztítás. A falak köveit a spanyol hódítók elhordták Cusco építéséhez.

A hogyan kérdése kavarog a fejünkben azóta is. A falat alkotó, helyenként 5-6 méter magas, többtíz tonnát nyomó gránitkövek olyan pontosan illeszkednek, hogy egy papírlapot sem lehet közéjük csúsztatni. Milyen szerszámmal vésték pontosan illeszkedőre és sima felüleltűre a köveket? A gránit megmunkálása még mai eszközeinkkel sem egyszerű. Ráadásul nem “szabályos” téglatesteket készítettek, hanem a sziklák formáit kihasználó, egyedi építőkockákat! Minden egyes “tégla” egyedi! Egyszerűen felfoghatatlan!

Külön talány, hogyan mozgathaták ezeket a “téglákat” akkor, amikor ismereteink szerint kizárólag kézierő állt rendelkezésre.

Egy sor képet készítettünk úgy, hogy Tündi 170cm-es magassága a viszonyítási alap.

Each brick has individual form - Minden "tégla" egyedi formájúEach brick has individual form - Minden "tégla" egyedi formájúAnother brick in the Wall - Egy másik tégla a falbanAnother brick in the Wall - Egy másik tégla a falbanThe tallest brick - A legmagasabb kő The tallest brick - A legmagasabb kőThe tallest brick - A legmagasabb kő

Témakörök: Emlékhelyek, Épületek, Peru, Világörökség.