Palta rellena

Cusco főterét, a Plaza de Armas-t árkádsor veszi körül, melynek emeleti része számtalan éttermet, kávézót rejt. Az egyik kedvencünk a töltött avokádó, a palta rellena volt, melyet több formában is kipróbáltunk. Elkészítése nagyon egyszerű és fél óra elég hozzá. Egyéni ízlés szerint variálhatók az összetevő, készülhet vegetáriánus változatban, de kerülhet bele apró rákocska vagy csirkehús egyaránt.

Palta rellena - töltött avokádó. Vegetáriánus és hússal készített verziók is vannak

Palta rellena – töltött avokádó. Vegetáriánus és hússal készített verziók is vannak

Hozzávalók (1 adaghoz):

  • 1 db avokádó
  • 2 ek párolt zöldborsó
  • 2 ek párolt sárgarépa, apró kockára vágva
  • 2 ek párolt burgonya, apró kockára vágva
  • 2 ek majonéz
  • 1 kk mustár
  • só, őrölt bors, korianderlevél (lehet szárított is)
  • 1 citrom vagy lime
  • variációkhoz: tisztított, főzött rák vagy grillezett csirkemell (apróra kockázva)

Elkészítés:

A zöldségeket megpároljuk és hűlni hagyjuk. Az avokádót megszabadítjuk a héjától. Kivesszük a magját és egy kanállal megnagyobbítjuk a mélyedést, az eltávolított avokádót egy kisebb tálban villával szétnyomjuk, belekeverjük a majonézt, ízlés szerint a mustárt, sót és borsot. Egy citrom vagy lime levét belenyomjuk és az egészet krémesre keverjük. A kihűlt párolt zöldségeket belekeverjük a krémbe, majd az egészet belekanalazzuk az avokádóba. Tetejére koriander (vagy petrezselyemlevelet teszünk). További lehetőség, hogy salátalevélre tesszük és paradicsomszeleteket adunk mellé. A variációk esetén a húst a párolt zöldséggel együtt keverjük a krémbe. Kenyérkedvelők pirítóssal is tálalhatják.

 

Témakörök: Ételek és italok, Peru.