Kondorlesen a Colca-kanyonban

Ha tesztközelből szeretnénk megtekinteni a világ egyik legnagyobb és legtitokzatosabb madarát, akkor erre a legalkalmasabb hely a perui Colca-kanyonban, Chivaytól mintegy 20 km-re levő Kondor-kilátó a legjobb hely.

A Colca-kanyon többezer méteres mélysége Önmagában is lélegzetelállító, de a megközelíthetetlen sziklafalak kitűnő fészkelési lehetőséget biztosítnak a kondor számára is. A kondor-kilátó olyan helyen létesült, ahonnan szerencsés esetben szinte karnyújtásnyi távolságból láthatjuk a vadászterületre induló és a fészekre visszatérő keselyűket.

Az andoki kondor vagy kondorkeselyű (Vultur gryphus) elsősorban az Andok hegységben élő hatalmas madár, az eddig lemért legnagyobb példány szárnyfesztávolsága 320 centiméter volt. Színe fekete, csupasz nyaka tövén fehér tollgallér látható. Főleg a hímek esetében a szárnyakon nagy, fehér foltok is vannak. A fej és a nyak majdnem teljesen tollazat nélküli. A hím nyakán toroklebeny, a fején pedig taraj látható; mindkét testi dísz a madár korának előrehaladtával egyre nagyobbodik. Eltérően más madaraktól, a kondor esetében a hím a nagyobb méretű.

A kondor dögevő, az elpusztult állatokból vagy a térségben élő macskafélék zsákmányaiból táplálkozik. Igazi “köztisztasági hivatlanok”, eltünteti a fertőzési forrást jelentő dögöket, így hozzájárul a természet egészséges rendjének fenntartásához. Akár 5000 méteres tengerszint feletti magasságban is költhet. Általában olyan meredek sziklapárkányokra készíti fészkét, ahová más állatok képtelenek feljutni. A fészekbe általában 1–2 tojást rak. Ha minden nehézséget sikeresen túlél, akkor a madárvilág egyik leghosszabb élettartamú faja, hiszen több mint 70 évig is élhet.

A kondor több országnak, így Argentínának, Bolíviának, Chilének, Kolumbiának, Ecuadornak és Perunak nemzeti szimbóluma.

Szerencsések voltunk, mert igen sok példányt láttunk, amint vitorlázógép módon, könnyeden és fennségesen ellebegtek előttünk, köröztek a fejünk felett vagy éppen a kanyon mélyén, alattunk.

Condor below us, in the canyon - Kondorkeselyű alattunk, a kanyon mélyén repül elCondor below us, in the canyon - Kondorkeselyű alattunk, a kanyon mélyén repül elFlight of the Condor - A kondor szárnyalásaFlight of the Condor - A kondor szárnyalásaFlight of the Condor - A kondor szárnyalása

Témakörök: Állatok, Peru, Természet.