Colca-kanyon

A Colca-kanyonhoz Arequipából érkeztünk. Elsősorban a Kondor-kilátó miatt érkeztünk ide, de a kanyon önmagában is lélegzetelállítóan gyönyörű, nem véletlenül Peru harmadik legnépszerűbb turista célpontja.

A Colca-folyó által kialakított kanyon a világ egyik legményebb kanyonja. Legnagyobb mélysége 3270m, ami kétszer nagyobb, mint az amerikai Grand Canyon. Kevéssel marad el a szintén Peruban található Cotahausi-kanyon mögött.

A lélegzetelállító mélység láttán a legfőbb szembetűnő dolog, a kanyon oldalfalainak teraszos kiképzése, amit a pre-inka időkben alakítottak ki és napjainkig is folyamatosan művelnek. Az itt lakó emberek emberfeletti munkával alakították ki teraszaikat, hogy nyövényeiket elültethessék és táplálékukat biztosítsák.

A vizsgálatok szerint a teraszok falát a hegyen talált kövekből rakták, majd a mögöttük keletkezett teraszt a folyóról felhordott hordalékkal töltötték fel!!! Elképzelni is nagyon-nagyon durva, ahogy a 40-50%-os emelkedőkön, hátukon humusszal megrakott kosarat cipelő emberek kapaszkodnak fel, helyenként 1-2000 métert!

Meggyőződésünk, hogy ezen a helyen láttuk az emberiség általi egyik legkiemelkedőbb teljesítményt. Visszagondolunk a mi sima alföldünkre, ahol a porhanyós termőföldet elég csak felszántani és elvetni a magot. A Colcánál minden lépéssel fél méter szintet is le kell győzni.

Az emberek egyenlőségének legszebb példája is itt található. A települések egy bölcs és tiszteletreméltó vezetőt választanak, akinek legfőbb feladata az esélyegyenlőség megteremtése. Mivel a településekhez közeli és a távoli földek megművelése eltérő lehetőségeket és erőfeszítést igényel, így nincs föld “magántulajdon”. Az egyes területek évenkénti kiosztása a vezető feladata. A családok minden évben más és más területeket kapnak – a faluhoz közeli és a hegygerinc közelében levőkből egyaránt. Így mindenki egyaránt részesül a könnyűből és nehézből is.

Gondoljuk el, hogy reggel a szeszámokkal és a napi élelemmel együtt fel kell mászni a falu felett akár ezer méterrel magasabban levő földre. Itt az állatok nem tudnak mozogni, úgyhogy az ekét is az emberek húzzák! A terményt is emberi erő juttatja le a hegyről.

A Colca-kanyont így szemlélve elgondolkodhatunk, vajon mennyire nehéz a mi saját életünk és talán jobban megbecsülhetjük azt, amink van és ahogy amindennapi betevőt előteremtjük.

Agricultural terraces - Mezőgazdasági teraszokAgricultural terraces - Mezőgazdasági teraszokTypical landscape - Tipikus tájképThe river in thousand metres depth - A folyó ezer méterrel alattunk folyik Typical landscape - Tipikus tájképPhotolens compress the distance - A fényképezőgép lencséje összeszűkíti a távolságotDirection to the viewpoint - Irányjelzés a kilátóhelyhezTypical vegetation - Tipikus növényzet

Témakörök: Peru, Természet.