Chauchilla – a múmiák földjén

Továbbindultunk a Pánamerikai főúton Nazcából. Alig 30 percnyi út után letértünk az aszfaltcsíkról és néhány kilométeren át földúton haladva értük el a Chauchilla prehispán temetkezési helyet, mely mumifikálódott emberi maradványairól híres.

Az 1920-as években felfedezett emlékhely egy száraz, sivatagos területen található. A második századtól mintegy 6-700 éven keresztül használták, de már a 9.század óta nem temettek ide. Számos fontos sírhelyet találtak, melyek leletei segítettek az úgynevezett Nazca kultúra megértésében. A múlt században a területet és a sírokat módszeresen kirabolták. Amire a sírrablóknak (huaqueros) nem volt szükségük, így az emberi csontokat és a sírok “haszontalan” tartalmát szerteszórták. 1997-ben rendelettel vetettek véget a szabad rablásnak. A területet védetté nyilvánították és megkezdték a helyreállítást is.

A sírokat feltárták, a testeket visszahelyezték a sírokba. A terület bejárása során hátborzongató látványban lehet részünk, a nyitott sírgödrökben magzatpózban “ücsörögnek” a felöltöztetett múmiák. A hajuk ép, helyenként a bőrmaradványok is megmaradtak. Körülöttük tárgyak, gúlákba rakott csontok és koponyák egészítik ki a képet.

Chauchilla desert - sivatagos terület  The only plant here - Az egyetlen növény, ami megél erreThe only plant here - Az egyetlen növény, ami megél erreBone fragments everywhere (white items) - Csonttörmelék mindenfelé (a fehér foltok)Prehispan body - Évezredes állapotPrehispan body - Évezredes állapotPrehispan body - Évezredes állapotPrehispan body - Évezredes állapot

Témakörök: Emlékhelyek, Peru.