Ballestas-szigetek

A Ballestas-szigetek bőséges madár- és állatvilága révén méltán érdemelte ki a “Peru-i Galápagos” nevet. Mintegy 250 féle madárfaj keresi fel ezt a guanóval fedett földdarabot minden évben. Szinte minden útikalauzban szerepel azzal az ajánlással, hogy “mindenképpen nézd meg, ha Peruban jársz”.

Miután láttuk, mi is ajánljuk azoknak, akiket érdekel, hogy belecsöppenjen egy Attenborough természetfilm kellős közepébe.

A Ballestas-szigetek Peru déli partjainál találhatók, Paracastól mintegy tíz kilométerre. Igazi paradicsom ez a tengeri fauna számára. Természetes ragadozók hiányában az élet “döbörög” a felszínen és a felszín alatt egyaránt. Humboldt-pingvinek, guanó-kormoránok, kéklábú szulák népesítik be a szigeteket, az égen mindenfelé barna perui pelikánok és inka csérek repülnek. A madarakon felül mintegy 5000 oroszlánfókának is otthont adnak a parti sziklák, sőt delfinek, teknősök, bálnák is gyakori vendégek a Ballestas környéki vizekben – ez a Paracas Nemzeti  Park.

Nesting birds as far as the eye can seeA real bird paradiseBlue-footed booby Guanay cormorantsResting cormorantsResting cormorantsSea lion paradise

A szigetek felfedezésére a legjobb mód a túrahajó, melyet a közeli Paracas kikötőjében lehet bérelni. A szokványos túra 2 óra körüli tartamú, melynek legalább afele az oda-vissza út. Ha hosszabb időt szeretne a sziget körül tölteni, javasolt még a parton megegyezni a hajóssal az árban, mert a nyílt vizen már ők vannak előnyben és az árakat is ennek megfelelően szabják!

 

Témakörök: Állatok, Peru, Természet.