Candelabra – a rejtélyes “gyertyatartó”

Az Andok-i Kandelabra az egyik legrejtélyesebb történelem előtti ábra, mely a Paracas-félsziget északi lejtőin látható. A Paracas-i kikötőből 25-30 perces hajózással érhető el.

A figura nagyon emlékeztet egy háromkarú gyertyatartóra, innen ered a neve is “Candelabra”, szintén nevezik a Paracas-i Candelabra-nak is. A 180 méter magasságú alakot 50-60 cm mélyen vájták a talajba. Olyan hatalmas, hogy a tenger felől már kilométerekről látszik. Már az első spanyol konkvisztadorok is említették az írásaikban. Radiokarbon vizsgálatok alapján a keletkezését időszámításunk szerinti 200 környékére teszik.

Homokrajz, mely 1800 éve ott látszik a domboldalon… nem mossa el az eső… merthogy az igen száraz, tengerparti sivatagi sávban található.

Bár a Nasca-fennsík alig 200 km távolságban van innen, a Candelabra nincs kapcsolatban a híres rajzokkal, nem a Nazca emberek készítették. A Paracas-i rajz nem mutat semmilyen kapcsolatot más Dél-Amerikai rajzokkal.

A Candelabra mellett a Ballestas-szigetekre hajózva haladtunk el. A Pisco-öbölben túracsónakot béreltünk és a félsziget közelében haladtunk, mikor feltűnt. Hosszasan figyelhettük, amíg elhaladtunk előtte. Volt időnk gondolkodni a közel kétezer éves alkotásról és arról, hogy milyen hihetetlenül állandó itt az időjárás.

Candelabra of the AndesCandelabra of the AndesDesertGeolocation of the Candelabra - A Candelabra földrajzi kordinátái

Témakörök: Peru, Természet.