Delfinlesen

A gyermekkorban látott rengeteg Jacques Cousteau film óta kedvenceink a palackorrú delfinek. A kontinens belsejében élve ritkán adódik lehetőségünk találkozni velük, így az Atlanti-óceán partjánál járva azonnal éltünk a lehetőséggel és csatlakoztunk egy delfinleső csoporthoz. A portugáliai Lagos kikötőjében több szolgáltatót is találhatsz, akik ilyen túrákat szerveznek. Rendkívül gyors motorcsónakokkal visznek ki a vízre. Nem bíznak semmit a véletlenre, szinte garantált a siker. Néhány hajójuk már reggel kihajóz és megkeresik a táplálkozó delfincsapatokat, majd rádión tájékoztatják a turistákat szállító hajókat. Ha nincs szerencséd, akkor előfordulhat, hogy több a hajó, mint a delfin. Ilyenkor fényképezni sem nagyon lehet, mert mindig “belelóg” a képbe valaki.

15-20 perces gyors tempóval elértük a delfineket, akik lassan úszkálva táplálkoztak. Lebuktak feljöttek. Nyugodtak voltak és hátuk csak a levegővételek idejére jelent meg a víz felett. Semmi ugra-bugra vagy ilyesmi, amiket a filmen látsz… Gyakran átúsztak a csónakunk alatt, 1-2 méterre, a közelünkben bukkantak fel levegőért. Az élmény igen intenzív. Fantasztikus látni ruganyos testüket, hatékony farokmozdulataikat, könnyed és harmonikus mozgásukat.

Szerencsém volt, egy kisebb ugrást sikerült “elkapnom” – a kép nagyítása azóta is irodám falát díszíti.

In arm-distance - Karnyújtásnyi közelségbenBottlenose dolphins - Palackorrú delfinekJumping dolphin - Ugró delfinJumping dolphin - Ugró delfinJumping dolphin - Ugró delfinJumping dolphin - Ugró delfinDolphinwatching speedboat - Delfinleső motorcsónakReal fun - Vidám élmény

Témakörök: Állatok, Portugália, Természet.