Qutub és Alauddin Minar

A Qutub Minar a világ legmagasabb minaretje, az indiai iszlám építészet egyik kiemelkedő példája Delhi déli részén. A környező építményekkel együtt UNESCO világörökségi helyszín.

A Qutub Minar 72.5 méter magas, az alapnál 14.3, míg a legfelül 2.75 méter az átmérője. Tetejére 399 lépcsőfokon át lehetne feljutni, ha a torony nyitva lenne a látogatók előtt. Így csak kívülről lehet benne gyönyörködni.

Azon a helyen, ahol ma a Qutub Minar áll, régebben több mint 20 jain szentély állt. Ezek többségét lebontották, köveiket pedig a mai komplexum felépítésénél felhasználták. A minaret építését Kutbuddin Ajbak, Delhi első muszlim vezetője kezdte el azzal a céllal, hogy magasabbat hozzanak létre, mint az afganisztáni Jami minaret. A munkálatok 1193-ben kezdődtek, de csak az alapok készültek el. Kutbuddin halála után utódja, Szamszuddín Iltutmis további három szintet építtetett hozzá,majd 1368-ban Firuz Tuglak az ötödik és utolsó emelettel fejezte be a tornyot.

Később Alauddin Khalji egy második minaret építését is elkezdte, mely a tervek szerint kétszer akkora lett volna, mint a Qutub Minar. Az első, 24.5 méter magas szint befejezése után Alauddin meghalt, ezért abbahagyták az építkezést. Ez az első szint félbemaradt állapotában is impozás látvány…

 

Qutub MinarQutub MinarQutub MinarQutub MinarCarved quotations from the Quaran - A minaretet a Koránból vett idézetek díszítikCarved quotations from the Quaran - A minaretet a Koránból vett idézetek díszítikCarved quotations from the Quaran - A minaretet a Koránból vett idézetek díszítikRuins of Alauddin Minar - Az Alauddin minaret maradványai

Témakörök: Épületek, India, Vallás, Világörökség.