Humajun sírja

Humajun császár síremléke Delhi északi részén található. Az építmény egy fallal határolt kert közepén áll. Gyönyörű fák, zöld pázsit és csatornákkal összekötött medencék díszítik a területet – sajnos ottjártunkkor a csatornákban és medencékben éppen nem volt víz.

Az épületegyüttes világörökségi helyszín, amely a mogul építészet egyik első és legkiemelkedőbb alkotása Indiában. A régió akkoriban muzulmán fennhatóság alatt állt, így az épület is az iszlám jegyeit tükrözi. A szimmetrikusan elhelyezett építmény közepén állt egykor Humajun császár koporsója, a testet időközben az alagsori részbe költöztették át. Később az uralkodó család más tagjait is ide temették, így a kb 150 halottnak végső nyughelyet biztosító építményt a mogul dinasztia nekropoliszának is hívják.

A síremléket Humájun özvegyének parancsára kezdték építeni 1562-ben, az építés nyolc évig tartott. Szépsége sok későbbi épületet is inspirált, leghíresebb közülük a Jahan sah által Agrában felépíttetett Taj Mahal. A két épület között a fő különbséget az jelenti, hogy míg Humajun sírja mellett nem állnak minaretek, addig a Taj Mahal négy sarkán egy-egy karcsú torony emeli a látványt.

 

Humajun'sTumb - Humajun sírjaHumajun'sTumb - Humajun sírjaHumajun'sTumb - Humajun sírjaHumajun'sTumb - Humajun sírja

 

 

Témakörök: Emlékhelyek, Épületek, India, Világörökség.