A nem rozsdásodó vasoszlop

A Qutub Minar környzetetében számos építményt találhatunk. Ezek közül fontosabb a Quwwat-ul-Islam mecset, az Alauddin Minar és a híres vasoszlop.

A Delhi-i vasoszlop a világ egyik első kohászati alkotása. Az Észak-Indiát 320 és 540 között uraló Gupta dinasztiához tartozó II. Csandragupta (380-415) emeltette. Az oszlop eredetileg Visnupadagiriben („Visnu lábnyoma-hegy”) állt. Az oszlopon levő felirat szerint Visnu (hindu isten) dicsőségére és II. Csandragupta (375-413) emlékére állították.

95%-os tisztaságú kovácsolt vasból készítették. 7.21 méter magas, 41 centiméter az átmérője és  több mint hat tonnát nyom. Az oszlopon levő foglalatból arra következtenek, hogy tetején valószínűleg a Garuda (a hindu és buddhista mitológiában is ismert embertestű, szárnyas istenség) alakja állt. Az oszlop funkciója zászlórúd lehetett.

A régészek és a kohászok érdeklődését is felkeltette, mivel a szélsőségesen változékony időjárás ellenére az utóbbi 1600 évben ellenállt a korróziónak.

A hagyomány szerint jó szerencsét hoz, ha hátunkat az oszlopnak vetve visszafelé átkaroljuk. Az oszlopot azonban ma már kerítés védi az “ölelgetőktől”.

Iron Pillar standing in a middle of Qtub Minar complex - A vasoszlop a Qutub Minar épületkomplexum közepén állIron Pillar standing in a middle of Qtub Minar complex - A vasoszlop a Qutub Minar épületkomplexum közepén állIron Pillar standing in a middle of Qtub Minar complex - A vasoszlop a Qutub Minar épületkomplexum közepén állTünde at the Iron Pillar - Tünde a vasoszlop előtt

Témakörök: Emlékhelyek, Épületek, India, Vallás, Világörökség.