Bada Bargh

A Bada Bargh Jaisalmertől északra helyezkedik el. A jaipuri Gaitorhoz hasonlóan a helyi uralkodók temetkezési emlékhelye. Helyesebb uralkodói hamvasztóhelynek nevezni, mivel a testet nem temetik el. Az építményeket oda emelik, ahol a halotti máglya állt.

Az emlékművek mindegyike oszlopos szerkezetű, rajta az elhunyt lapos emléktáblája, doborműve. Több síron egymás mellett láthatók azoknak a feleségeknek az ábrázolásai, akik férjük halotti máglyájára lépve az önkéntes tűzhalált (sati) választották. Helyenként féltucatnyi asszonyról is megemlékeznek… hátborzongató nézni. Közben felmerül a gondolat: tényleg önkéntes volt-e? Jó tudni, hogy a sati-t már tiltják a helyi törvények.

Bada Bargh located on a small hill - A Bada Bargh egy kis dombon emelkedikFew dozens of cenotaphs built here - Több tucatnyi emlélkmű épült ittTypical style: pilons and carvings - Tipikus megjelenés: oszlopok és faragványokLarger size represent the power - A méret a hatalmat szemléltetiName plate - A halott emléktáblájaSati: voluntary firedeath of wife - A sati: a feleség(ek) önkéntest tűzhalála

Az emlékhelyek között gyerekek követtek minket mindenféle apróságot kínálva eladásra. Az egyikük a közelben gyűjtött fosszíliákat ajánlott. Tündi hosszasan “üzletelt”, tárgyalt vele, élvezve az üzletember “rámenősségét”. Végül  néhány valóban figyelemre méltó kővel tért vissza.

Témakörök: Emlékhelyek, Épületek, India, Vallás.