Jaipur-i Gaitore

Indiában meg kell értened, hogy a dolgok nem mindig úgy történnek, ahogy eltervezted. Ha ezen idegeskedsz, hamar megkeseredik a szád. Indiában az utazó fő erénye a higgadtság, a határozottság és egy csipet beletörődés. Minden meg fog történni, amit akarsz, de nem úgy, nem pontosan abban a ritmusban és pillanatban, ahogy európai gondolkodással előre eltervezted. Itt az emberek másképp kezelik az időt! Ha erre felkészülsz, békés és érdekes világot láthatsz, ha felhúzod magad, az egész utazásod rémálommá változhat. Szóval lazíts, nyisd ki a szemed, tárd ki az elméd és hagyd megtörténni – és ne feledd el magadba szívni a pillanatok élményeit.

Reggeli után elhagytuk Jaipur-i szállodánkat és egy tuk-tuk sofőrrel megegyeztünk, hogy egész nap velünk marad, oda visz minket, ahova mondjuk, megvár, bármennyi időt töltünk is el a látnivalókkal.

Mondtuk neki a tervezett program szerinti célpontot: vigyen minket az Amer-erődbe. Yes, Sir (Igen, Uram!) mondta és indultunk. Kifelé haladtunk a városból, lassan eltűnt a a forgalom és hirtelen megálltunk egy kis téren, szemben egy palotaszerű homlokzatú épület hatalmas kapuja előtt. A kapu mögött egy völgy bejárata látszott, sziklafalak mindkét oldalt. Ez tuti nem az erőd… Kérdeztük, miért álltunk meg itt?

Ez a Gaitore, ami nagyon szép és szerinte meg kell néznünk- mondta. Kezdetben bosszankodtunk kicsit, hogy most elpocsékoljuk a drága időnket, de végül engedelmesen beléptünk a kapun.

Royal Cenotaphs - Halotti emlékhelyRoyal Cenotaphs - Halotti emlékhelyRoyal Cenotaphs - Halotti emlékhelyBuildings represent the hindi-muslim architecture - Az épületek a hindu-muzulmán építészet jegyeit viselikThe largest cenotaph - A legnagyobb emlékműRoyal Cenotaphs - Halotti emlékhelyRoyal Cenotaphs - Halotti emlékhelyCarved white marble monument of Maharaja Sawai Jai Singh II - Sawai Jai Singh II maharadzsa faragott fehér márvány emlékműve Carved white marble monument of Maharaja Sawai Jai Singh II - Sawai Jai Singh II maharadzsa faragott fehér márvány emlékműveCarved white marble monument of Maharaja Sawai Jai Singh II - Sawai Jai Singh II maharadzsa faragott fehér márvány emlékműveCarved white marble monument of Maharaja Sawai Jai Singh II - Sawai Jai Singh II maharadzsa faragott fehér márvány emlékműveGoogle Earth coordinates - Földrazji kordináták a Google Earth-ről

Sem belépő, sem idegenvezetés, sem információs táblák nem voltak, így a hely jelentőségét csak később értettük meg. A hindu uralkodókat nem az európai temetkezési rend szerint búcsúztatják. A Gaitor nem sírkert, a testek maradványai nem találhatók meg. A fantasztikus építményeket arra a helyre emelték, ahol az uralkodó teste a halotti máglyán elhamvadt.

A helyszínt a radzsput Kachhwaha dinasztia hamvasztási szertartásai számára Sawai Jai Singh II maharadzsa, Jaipur város alapítója jelölte ki 1733-ban, azóta minden Kachhwaha uralkodó itt végezte be földi pályafutását.

Kiemelkedő színvonalú építmény Sawai Jai Singh II fehér márványból készült, csodálatos faragásokkal díszített emlékműve. Kedvencünk ez az elefántos dombormű (mérete kb 140 x 70 cm).

marble carving

Marble carving on Maharaja Sawai Jai Singh II cenotaph – Gyönyörű márványfaragás Sawai Jai Singh II maharadzsa emlékhelyénél

Ha rohansz, akkor fél óra is elég a helyre, de alaposabb felfedezésre, a közvetlen környék bejárására akár egy fél napot is szánhatsz. Ekkor felfedezheted minden szépségét.

Kiléptünk a kapun és megköszöntük sofőrünknek, hogy idehozott minket.

Témakörök: Emlékhelyek, Épületek, India, Vallás.