Napfelkelte a Gilmans-ponton

A Kilimanjaro mászás utolsó szakasza a Kibo-háztól, 4700m-es magasságból indul. Érdemes korán kelni, mert igen hosszú az út. Mi fél kettőkor indultunk útra, fejlámpák fényénél. A frissebb csoportok már párszáz méterrel magasabban jártak, láttuk lámpáik imbolygó fényét.

Lassú, egyenletes léptekkel haladtunk az ösvényen, mely egy darabig egyenesen haladt előre. Fél óra múlva elértük magát a vulkáni kúpot és az út durva emelkedésbe váltott. A hőigadozás miatt felaprózódott kőzeten direktben nem lehet haladni. Olyan, mintha egy hatalmas sóderdombot kellene megmászni. Így cikk-cakkban haladtunk egyre feljebb, miközben egyre hidegebb lett. A Hans Meyer barlangnál elértük a hóhatárt, a hőmérséklet pedig -15 fok alá csökkent. Afrikában!!! A csoportunk egyik tagja annyira fázott, hogy feladta és az egyik hegyivezetővel visszafordult.

5600 méter körül megelőztünk egy idős japánokból álló csoportot. Mindegyiküket két “serpa” segítette, akikkel össze voltak kötve, így az egyik húzta, a másik tolta őket. Hogy ilyen módon miért van szükségük a mászásra? Ki a csoda érti? Az egyik japán hölgy a fáradtságtól összegömbölyödve vinnyogott a hóban fekve, a csúcstól több órányi távolságban….

A kráterperemet az 5681 méteren levő Gilmans-pontnál értük el, éppen a napfelkelte előtt. Mögöttünk már pirkadt, a nap Mawenzi  (a Killimanjaro második legmagasabb csúcsa) mögül kelt fel és csodálatos fényjátékkal örvendeztetett meg minket. A fény színhőmérséklete folyamatosan változott és ahogy a nap egyre magasabbra emelkedett, úgy váltott színt a hómező és a Déli-Gleccser jégfala is.

Sunrise at Gilmans-point - Napkelte a Gilmans-pontonSun appeared on horizon. Peak Mawenzi (5149m) in front, below us - A nap megjelent a látóhatáron. Mélyen alattunk a Mawenzi 5149m magas csúcsaColors changed very fast - A színek gyorsan változtakColors changed very fast - A színek gyorsan változtakColors changed very fast - A színek gyorsan változtakColors changed very fast - A színek gyorsan változtakTünde above the South glacier - Tünde a déli gleccser felett.

Témakörök: Kaland-Kihívás, Tanzánia, Természet.