Strokkur

Strokkur az egyik leghíresebb izlandi gejzír. Reykjavíktól keletre, az ország délnyugati részén található. Általában 8-10 percenkénti kitörései 10-20, ritkán 40 méter magasra lövellnek. A Haukadalur geotermikos mezőn található, ahol más geotermikus érdekességekkel együtt látható: iszapfortyogók, forróvizben élő algatelepek és más gejzírek. Közelében található minden gezjírek névadója a Geysir is.

Érdemes meglátogatni, mert itt igazán jól tanulmányozható a gejzír működése. Készítettem egy sorozatfelvételt, melyen az egyes fázisok jól láthatók. Az első szakaszban a gejzír kürtőben megemelkedik a vízszint, majd megjelenik a feltörő gőzbuborék. A második fázisban a víz és gőzfelhő kitörése, a harmadikban pedig a visszahullása látható. Ezután nyugodt időszak következik.

Strokkur is one of the most active geyser - A Strokkur az egyik legaktívabb gejzírSerie of a burst of geyser - Egy kitörés sorozatfelvételeSerie of a burst of geyser phase 1 - Egy kitörés sorozatfelvétele első fázisSerie of a burst of geyser phase 2 - Egy kitörés sorozatfelvétele 2. fázisSerie of a burst of geyser phase 3 - Egy kitörés sorozatfelvétele 3. fázis

Témakörök: Izland, Természet.